PDFΕκτύπωσηE-mail

Ανάπλαση σχολικής αυλής 59ου και 60ου Δημοτικών και 47ου, 49ου και 57ου Νηπιαγωγείων

Η παρούσα μελέτη αφορά τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου των 59ου και 60ου Δημοτικών Σχολείων και των 47ου, 49ου και 57ου Νηπιαγωγείων της 27ης και 28ης Σχολικής Επιτροπής, τα οποία συστεγάζονται στο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρχαιοτήτων και Τριών Μαρτύρων, με στόχο την ένταξη της μελέτης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης Σχολικών Αυλών του Δήμου Θεσσαλονίκης.



Το κτίριο βρίσκεται στο Β΄ Δημοτικό διαμέρισμα, το εμβαδόν του οικοπέδου που του αντιστοιχεί είναι 3.448,00 τ.μ. και το εκτιμώμενο κατά προσέγγιση εμβαδόν του αύλειου χώρου είναι 2.783,00 τμ.
 
Υπάρχουσα κατάσταση
 
Η σημερινή κατάσταση της σχολικής αυλής την οποία χρησιμοποιούν τα παραπάνω συστεγαζόμενα σχολεία είναι κακή. Παρότι ο ελεύθερος χώρος είναι μεγάλος τα υλικά λόγω χρήσης και παλαιότητας παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές.
 
Το δάπεδο της αυλής παρουσιάζει έντονες κατά τόπους ρηγματώσεις, οι ζαρντινιέρες και τα καθιστικά που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά της αυλής (Αρχαιοτήτων) βρίσκονται σε κακή κατάσταση χωρίς καθόλου φύτευση, άδειες δενδροδόχοι και ένα παλιό ανενεργό σιντριβάνι, επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά και εστία σκουπιδιών.
 
Το τμήμα της αυλής στο πλάι του σχολείου είναι ανοργάνωτο με τρία παγκάκια τοποθετημένα στη μέση του χώρου και μια μεγάλη βρύση σε άθλια κατάσταση. Το πίσω μέρος της αυλής, που οδηγεί στους χώρους υγιεινής, παρουσιάζει έντονες καταστροφές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούν έντονα προβλήματα με πτώσεις μαθητών αλλά και δυσκολία στην καθαριότητα του χώρου.
 
Το σχολείο περιμετρικά έχει αρκετούς χώρους πρασίνου στους οποίους έχει τοποθετηθεί περίφραξη με ψηλά συρματοπλέγματα τόσο για την προστασία των μαθητών από την άναρχη βλάστηση όσο και από τις κλίσεις του εδάφους.
 
Τέλος, η τοποθέτηση των καλαθιών του γηπέδου καλαθοσφαίρισης παράλληλα στην μεγάλη πλευρά του κτιρίου του σχολείου και κάθετα στην πορεία από την είσοδο προς αυτό, διακόπτει την ελεύθερη κυκλοφορία των μαθητών μέσα στον αύλειο χώρο.
 
Πρόταση διαμόρφωσης
 
Κατά τον σχεδιασμό λήφθηκαν υπ΄ όψιν οι διαφορετικές ανάγκες των παιδιών που φοιτούν στα σχολεία μια που συνυπάρχουν παιδιά από 5 ετών (Νηπιαγωγείο) μέχρι και 12 ετών. Έγινε προσπάθεια να οργανωθούν οι δραστηριότητες τους σε διαφορετικά σημεία της αυλής, ώστε να παίζουν αυτόνομα ανάλογα με τις ανάγκες τους χωρίς να «ενοχλεί», κατά το δυνατόν, η μια ηλικιακή ομάδα την άλλη.
 
Επίσης έγινε προσπάθεια να οργανωθεί η αυλή σε μικρές γειτονιές καθεμία από τις οποίες θα προσφέρει διαφορετικές δραστηριότητες και εικόνες αλλά όλες θα οργανώνονται σε ένα αρμονικό ενιαίο σύνολο (γήπεδο μπάσκετ, κήποι εκπαίδευσης, αμφιθέατρο, καθιστικά, παιδική χαρά).
 
Η επιλογή των υλικών έγινε με στόχο την αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση της αυλής
χρησιμοποιώντας υλικά και χρώματα φιλικά στα παιδιά με εύκολη εφαρμογή και συντήρηση. Το υπάρχον πράσινο αξιοποιείται και ενισχύεται με νέο έτσι ώστε να αλλάξει η εικόνα της μεγάλης τσιμεντένιας αυλής με τη δημιουργία εστιών πρασίνου.

    
-
Αρχιτεκτονική / Στατική Μελέτη ›››
- Φυτοτεχνική Μελέτη ›››
- Τεύχη ›››
- Περίληψη Προκήρυξης Διαγωνισμού ›››