Εφημερίδα »Αγγελιοφόρος»: Δρόμοι της Θεσσαλονίκης στους… πεζούς

deltia-typou119 προβολές
Πενήντα δρόμοι, μικροί και μεγάλοι, σε σχεδόν όλες τις γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης αλλάζουν όψη και γίνονται φιλικοί και φιλόξενοι για τους πεζούς. Το σχέδιο του δήμου για «έξωση» των ΙΧ από το κέντρο της πόλης προχωρά με συγκεκριμένα έργα.
 
Μια πρώτη καλή γεύση έχουν πάρει οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του κέντρου της πόλης, αφού δρόμοι όπως η Λώρη Μαργαρίτη, n Μορκεντάου, η Λασσάνη, αλλά και πολλοί ακόμη, μετατράπηκαν σε ήπιας κυκλοφορίας, ενώ κάποιοι πεζοδρομήθηκαν.
 
Τι θα πει μετατροπή μίας οδού σε ήπιας κυκλοφορίας; Θα πει ότι διευρύνθηκαν τα πεζοδρόμια της, ενώ για τα ΙΧ έμεινε μόνο μία λωρίδα διέλευσης, αφού οι θέσεις στάθμευσης καταργήθηκαν. Επιπλέον, τα μεταλλικά κολονάκια που υπάρχουν δεν αφήνουν περιθώριο σε κάποιον οδηγό να καβαλήσει με το ΙΧ το πεζοδρόμιο για να παρκάρει. Έτσι ο πεζός μπορεί πλέον να κινηθεί ανενόχλητος σε ένα περιβάλλον που δεν είναι εχθρικό.
 
Ωστόσο, n πόλη μοιάζει για μία ακόμη φορά να διχάζεται. Από τη μια υπάρχουν αυτοί που επικροτούν. Από την άλλη, όμως, κάτοικοι του κέντρου διαμαρτύρονται καθώς χάνονται θέσεις στάθμευσης.
 
«Είναι προφανές ότι κάθε δράση προκαλεί και αντίδραση», σχολιάζει ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Κουράκης. Προσθέτει ότι ο περιορισμός των μετακινήσεων με αυτοκίνητο αποτελεί προγραμματική δέσμευση της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», με ταυτόχρονη προώθηση των μετακινήσεων με τα πόδια, τα ποδήλατα και τα ΜΜΜ.


  
X