Εφημερίδα »Αγγελιοφόρος»: Τα νέα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης

deltia-typou144 προβολές
Το καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάδειξη τμήματος των βυζαντινών τειχών της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος της οδού Επταπυργίου και στα αριστερά της μονής Βλατάδων.
 
Συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης εργάζονται βάσει της μελέτης που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων του δήμου, κεντρικό στοιχείο της οποίας αποτελεί η δημιουργία μιας ζώνης πρασίνου κατά μήκος του βυζαντινού μνημείου.
 
Οι εργασίες αυτές έρχονται να «καλύψουν» ένα μεγάλο κενό το οποίο χαρακτήριζε μέχρι σήμερα την πόλη της Θεσσαλονίκης: τη μη ανάδειξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ενός από τα πιο σημαντικά μνημεία της, εν προκειμένω των βυζαντινών της τειχών, τα οποία μάλιστα συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ.
 
Στο παρελθόν είχαν εκπονηθεί (είτε μέσω του δήμου Θεσσαλονίκης, είτε από το ΑΠΘ, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων) αρκετές εργασίες-προτάσεις για την ανάδειξη (μέσα από την αποκατάσταση) του μοναδικού αυτού μνημείου.
 
Κοινό στοιχείο σχεδόν σε όλες αυτές τις προτάσεις ήταν ο προβληματισμός αν και κατά πόσο θα έπρεπε η ανάδειξη αυτή να λαμβάνει υπόψη της ένα ακόμη κομμάτι της ιστορίας που «προσκολλήθηκε» στα βυζαντινά τείχη, αυτό των κτισμάτων στα οποία έμειναν οι πρόσφυγες που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, μετά το 1922.

…δείτε τη δημοσίευση ›››


 
 
 

X