Εφημερίδα »Θεσσαλονίκη»: Ζωντανεύει ο μνημειακός πλούτος των Δώδεκα Αποστόλων

deltia-typou263 προβολές
Μέσα στις επόμενες ημέρες από πλευράς κεντρικού δήμου αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου ανάπλασης του περιβάλλονταχώρου του μνημειακού συνόλου των Δώδεκα Αποστόλων, που στοχεύει στη διασφάλιση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής, αλλά και στην ανάδειξή της ως ιστορικού τόπου.
 
«Η περιοχή των Δώδεκα Αποστόλων, παρότι περιλαμβάνει σπουδαία μνημεία, χαρακτηρισμένα από την Unesco ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, είναι αθέατη από τουςμεγάλους οδικούς άξονες και βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στον αστικό ιστό, ενώ η κατάσταση επιτείνεται από το γεγονός ότι ο περιβάλλων χώρος των μνημείων χρησιμοποιείταιγια άναρχη στάθμευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέας Κουράκης, τονίζοντας ότι μέσα από τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν κατά το επόμενο διάστημα η περιοχήθα ανακτήσει τη χαμένη αίγλη της.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουράκης, οι παρεμβάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης θα εξελιχθούν στην περιοχή γύρω από τον ναό των Δώδεκα Αποστόλων, που έχει αναγνωριστεί από την Unesco για τη μοναδική αρχιτεκτονικήκαι καλλιτεχνική του αξία, χωρίς να αγγίζουν τον αύλειο χώρο του, όπου η ευθύνη ανήκει στην 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος,κεντρικοί στόχοι του εγχειρήματος, πέρα από την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου των Δώδεκα Αποστόλων, είναι η απόδοση της περιοχής στους πεζούς με την απομάκρυνση των ανεξέλεγκτα σταθμευμένων αυτοκινήτων, η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων κατά τρόπο, ώστε να αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής αλλά και η αύξηση του πρασίνου.X