Εφημερίδα «Καθημερινή»: Το τελευταίο «πράσινο» πείραμα

deltia-typou292 προβολές

Είναι ένα γλυκό ανοιξιάτικο απόγευμα στην πλατεία Χρηματιστηρίου της Θεσσαλονίκης, την καρδιά του λεγόμενου Φραγκομαχαλά και της άλλοτε ακμάζουσας εμπορικής δραστηριότητας της πόλης.

Μικρά σάρωθρα τουδήμου «παραβγαίνουν» από νωρίς στο λευκό φρεσκοστρωμένο πέτρινο δάπεδο. Εργάτες καθαρίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή τις οπές των σιντριβανιών και βάζουν μπροστά τους μεγάλους, εκ πρώτης όψεως παράταιρους με το τριγύρω αστικό τοπίο, ανεμιστήρες, οι οποίοι κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών, που αρχίζουν να πυκνώνουν.

 
Σε λίγη ώρα θα τελεστούν τα εγκαίνια της αναπλασμένης ευρύτερης περιοχής της πλατείας Χρηματιστηρίου, η οποία σχεδιάστηκε εξαρχής με πρωτοποριακά βιοκλιματικά χαρακτηριστικά: Οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες του έργου υπολογίζουν ότι τους θερινούς μήνες η θερμοκρασία θα είναι μειωμένη κατά μέσο όρο έως και 5 βαθμούς Κελσίου στο συγκεκριμένοσημείο.

«Αν οι πολίτες δεν φροντίσουν να διώξουν τους κανίβαλους που βανδαλίζουν τον δημόσιο χώρο, τότε τα λεφτά θα πάνε χαμένα», έλεγε λίγο αργότερα ο Γιάννης Μπουτάρης, ανοίγοντας την τελετή των εγκαινίων.


…δείτε τη δημοσίευση ›››


X