Εφημερίδα »Μακεδονία»: Αναδεικνύονται τα βυζαντινά τείχη και μνημειακοί χώροι

deltia-typou280 προβολές

Σε συμφωνία πέντε σημείων με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κατέληξε η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, με σκοπό να προωθηθεί σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο την ανάδειξη των βυζαντινών τειχών αλλά και την ανάπλαση μνημειακών χώρων της πόλης, που σήμερα παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης.

 
 
Η ανάδειξη των βυζαντινών τειχών, που – παρότι έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς - σε ένα μεγάλο κομμάτι τους εξακολουθούν να είναι κρυμμένα πίσω από σκουπίδια και παραπήγματα, αποτέλεσε τον κεντρικό στόχο που ετέθη σε συνάντηση του αντιδημάρχου Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέα Κουράκη με την προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δέσποινα Μακροπούλου.
 
Η περιοχή των βυζαντινών τειχών έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει όψη στον άξονα της Επταπυργίου, πλησίον της μονής Βλατάδων. Στο σημείο αυτό εδώ και μήνες βρίσκονται εγκατεστημένα συνεργεία, τα οποία εργάζονται για τον καθαρισμό του χώρου και την κατεδάφιση εγκαταλειμμένων κτισμάτων, τα οποία επιβάρυναν σημαντικά την εικόνα του ιστορικού μνημείου της πόλης, καθώς είχαν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης.
 
Τα κτίσματα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «καστρόπληκτων», των σπιτιών δηλαδή που στέγασαν τους μικρασιάτες πρόσφυγες που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών.
 
Στην πορεία των χρόνων τα περισσότερα από αυτά τα χαμόσπιτα εγκαταλείφθηκαν και μετατράπηκαν σε ετοιμόρροπα και ρυπογόνα παραπήγματα, που κρίθηκε ότι δεν ήταν δυνατό να συνυπάρξουν με τα βυζαντινά τείχη.


 
X