Εφημερίδα ‘’Μακεδονία’’: Πλατεία Δώδεκα Αποστόλων… Το τέλος της εγκατάλειψης

deltia-typou193 προβολές
Μία ακόμα εγκαταλειμμένη γωνιά της Θεσσαλονίκης αλλάζει όψη με πρωτοβουλία του κεντρικού δήμου. Η πλατεία των Δώδεκα Αποστόλων, ένας από τους λιγοστούς ανοιχτούς χώρους της πόλης, πρόκειται να μεταμορφωθεί στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου που αρχίζουν το επόμενο διάστημα.
 
Η περιοχή, που ορίζεται από τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Κάλβου, Καρατζά και τα τείχη της πόλης, βρίσκεται στο δυτικό άκρο του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, σε επαφή με την πλατεία Βαρδαρίου, και αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές του κέντρου της πόλης, καθώς συγκεντρώνει πολλά μνημεία.
 
Οι εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου πρόκειται να αρχίσουν άμεσα, καθώς υπογράφηκε η σχετική σύμβαση ανάμεσα στον αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέα Κουράκη και τον εκπρόσωπο της ανάδοχης κατασκευαστικής εταιρείας.
 
Ο ιερός ναός των Δώδεκα Αποστόλων είναι χαρακτηρισμένος από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και θα είναι το κύριο στοιχείο της ανάπλασης, η οποία θα περιλαμβάνει τμήματα του δυτικού τείχους της πόλης, το οθωμανικό λουτρό Πασά χαμάμ ή Λουτρά «Φοίνιξ» και μια ζώνη αρχαιολογικών ευρημάτων που αναπτύσσονται κατά μήκος των τειχών.


X