Εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»: Αλλάζει όψη ο Φραγκομαχαλάς

deltia-typou276 προβολές
Από το παραμελημένο στενάκι που φέρει το όνομα του Ερνέστου Εμπράρ, του γάλλου αρχιτέκτονα, αρχαιολόγου και πολεοδόμου που εκπόνησε το σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν στην πόλη εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917, ξεκινούν για συμβολικούς λόγους τα έργα ανάπλασης της πλατείας Χρηματιστηρίου.
 
Οι παρεμβάσεις στον λεγόμενο Φραγκομαχαλά της Θεσσαλονίκης, που αναπτύσσεται σε μια περιοχή περίπου 110 στρεμμάτων, αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2015. Με την ολοκλήρωση των έργων, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου προσδοκάται ότι θα αναβαθμιστεί, θα καταστεί φιλική για τους πεζούς και συγχρόνως θα προσελκύσει δραστηριότητες που κατά κύριο λόγο θα απευθύνονται στους νέους.

«Η βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής της πλατείας Χρηματιστηρίου είναι ίσως η μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση, με πολλαπλές ευεργετικές επιπτώσεις, που επιχειρεί ο δήμος Θεσσαλονίκης τις τελευταίες δεκαετίες μέσα στον πολεοδομικό αστικό χώρο του ιστορικού κέντρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης η αναζωογόνηση αυτής της παρακμασμένης σήμερα ιστορικής περιοχής – που αποτελεί παραδοσιακή εμπορική περιοχή με πλήθος εργαζομένων από όλο το εύρος της πόλης – αναμένεται να τονώσει τον πολυλειτουργικό χαρακτήρα της και να προσελκύσει δραστηριότητες αναψυχής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας που αφορούν τη νεολαία». 

X