Β’ Εξαγορά διαγωνισμού ανάπλασης Πλ. Ελευθερίας

deltia-typou286 προβολές
Β΄ Εξαγορά – κωδικός συμμετοχής LL00000000

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ, αρχιτέκτονες μηχανικοί
Φυτοτεχνική Μελέτη: «doxiadis +», ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, γεωπόνος
Ηλεκτρο-μηχανολογική Μελέτη: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΦΕΤΣΟΣ, μηχανολόγος μηχανικός
Σύμβουλοι: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΩΝΑΣ, αρχιτέκτων μηχανικός, ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΡΙΤΣΟΣ, δασολόγος- περιβαλλοντολόγος
Συνεργάτες: ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΥΗ ΖΟΥΖΟΥΛΑ, αρχιτέκτονες μηχανικοί, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ, φοιτητής αρχιτεκτονικής.
 
     
     

Μια υπόμνηση του χαμένου ίχνους του αστικού ιστού προ της πυρκαγιάς επιτυγχάνεται με μια καθαρή διαίρεση της πλατείας σε δύο διαφορετικά τμήματα: σε ένα «αστικό φυτεμένο δωμάτιο» και σε έναν υπαίθριο ελεύθερο χώρο που αντιστοιχεί σε ένα μητροπολιτικό αστικό κενό με διαστάσεις αντίστοιχες της Πλατείας Αριστοτέλους. 

Σήμερα η πόλη διεκδικεί εκ νέου μητροπολιτικό χαρακτήρα στα Βαλκάνια και κατ’ αυτή την έννοια το αστικό φυτεμένο δωμάτιο αναφέρεται με έμφαση στο πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης. Η πρόταση επιζητά να οργανώσει κάποια νέα σχέση με το γεγονός της πυρκαγιάς και με την ανάμνηση του χαμένου Εβραϊκού στοιχείου της πόλης. 

Επιχειρούμε την εγκατάσταση ενός μνημονικού μηχανισμού που θα μένει σε πρώτο χρόνο ολοκληρωτικά αφανής. Για τον επισκέπτη της πλατείας Ελευθερίας ο τόπος θα παρουσιάζει ένα φιλόξενο σκιασμένο καθιστικό χώρο με παράλληλα καθίσματα.  

Στους πάγκους συναντά βύσματα που, με χρήση κοινών εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) καλούν τους επισκέπτες να προσανατολίσουν τις συσκευές που ίσως έχουν μαζί τους προς προεπιλεγμένα σημεία της πλατείας και προς τον τοίχο όπου (καθένας για τον εαυτό του) μπορεί να παρακολουθήσει τώρα ένα προετοιμασμένο πρόγραμμα που θα αναλογεί σε κάθε διεύθυνση της πλατείας.

Αντιλαμβανόμαστε το χώρο ως ιδιαίτερο, σύγχρονο, μοναχικό θέατρο αλλά επίσης ως χώρο ενός sound design project ενισχυμένο από την δύνατότητα οπτικών αλληλεπιδράσεων με τον επισκέπτη. Στις επιφάνειες του τοίχου της λεωφόρου Νίκης καταγράφονται τα ονόματα των χαμένων Εβραίων της πόλης με μικρές γραμματοσειρές και αλφαβητικά.  

Καμιά από τις επιλογές μας δεν οδηγεί σε φανερή αναγνώριση της πλατείας ως χώρου που φιλοξενεί ένα μνημείο με την τρέχουσα έννοια του όρου. Η εργασία προτείνει ένα αφανές μνημείο του οποίου η ισχύς οργανώνεται μόνον από την επιθυμία του επισκέπτη να το αποκρυπτογραφήσει.

…δείτε το πλήρες κείμενο της πρότασης ›››


Κρίση Επιτροπής Διαγωνισμού

Η έντονη αντίθεση μεταξύ των δυο τμημάτων στα οποία διαιρείται η πλατεία χαρακτηρίζει την πρόταση. Το ανατολικό και μεγαλύτερο τμήμα έχει έντονο αστικό χαρακτήρα και συνέχεται άμεσα με το ιστορικό κέντρο της πόλης ενώ το δυτικό δέχεται όλες τις φυτεύσεις και λειτουργεί ως πάρκο το οποίο επιπλέον αναλαμβάνει να διαχειριστεί τα θέματα ιστορικής μνήμης.

Όλα τα δένδρα μεταφυτεύονται στο δυτικό τμήμα καθιστώντας το ανατολικό ένα μεγάλο κενό χώρο όπου κυριαρχούν οι ιδιαίτερες πλακοστρώσεις που ενοποιούν το σύνολο του χώρου από την οδό Μητροπόλεως έχει έως την θάλασσα. 

Η εννοιολογική αυτή προσέγγιση αποδίδει ένα χώρο υποβλητικό και έντονα μνημειακό με δωρικά χαρακτηριστικά. Παραμένουν όμως ζητήματα επεξεργασίας σε σχέση με τον ισχυρό αστικό ιστό προς την οδό Βενιζέλου. Αξιοσημείωτη είναι η άρτια αισθητική της παρουσίασης της πρότασης.

  • Η πρόταση επιχειρεί μια ισχυρή εννοιολογική προσέγγιση.
  • Κρίνεται αξιόλογος ο διαχωρισμός σε μια ζώνη πυκνού, υψηλού πρασίνου με περιοχές καθιστικών, που λειτουργεί ως τόπος μνήμης του διωγμού των Εβραίων και σε μια ζώνη καθαρά αστικού χώρου.
  • Εκτός του ότι αποτελεί μια πολύπλοκη τεχνικά πράξη η μεταφύτευση των υψηλών πλατάνων της οδού Βενιζέλου αποστερεί ουσιαστικά την πλατεία από τα σημαντικά οφέλη της παρουσίας τους στη θέση αυτή. Συνέπεια της κίνησης αυτής είναι η απογύμνωση του μεγαλύτερου μέρους της πλατείας με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικειοποίησή του.
  • Παρότι υπάρχει διάθεση ενοποίησης της πλατείας με το θαλάσσιο μέτωπο αυτή η σχέση μειώνεται ιδιαίτερα από το συμπαγή τοίχο, που οριοθετεί το χώρο πρασίνου προς την οδό Νίκης, και το υπόστεγο στην απόληξη της οδού Βενιζέλου.
  • Η πλήρης ανατροπή των κυκλοφοριακών συνθηκών της περιοχής αδυνατίζει την πρόταση.


X