Έκθεση Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων για την «Ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας»

1195 προβολές

Η έκθεση των συμμετοχών στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων για την «Ανάπλαση της πλατειάς Ελευθερίας», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης εγκαινιάζεται την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013, στις 18:30, στο Φουαγιέ του Δημαρχείου (Βασιλέως Γεωργίου Α΄1).

 
Αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, θα ακολουθήσει η τελετή απονομής των βραβείων και εξαγορών και στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση των τριών βραβείων από τους μελετητές, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου.
 
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι προτάσεις των 3 βραβείων και των 3 εξαγορών του διαγωνισμού, ενώ οι υπόλοιπες συμμετοχές θα παρουσιαστούν σε ψηφιακή μορφή. Όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμο και από την ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
 
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2012, με αντικείμενο τον ανασχεδιασμό μιας από τις σημαντικότερες ιστορικές πλατείες της πόλης ως χώρου περιπάτου και αναψυχής και την απόδοσή της στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Στους στόχους του διαγωνισμού συμπεριλαμβάνονταν επίσης η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της ιστορίας της Πλατείας και ο μετασχηματισμός της σε είσοδο / πύλη της πόλης από τη θάλασσα. 
 
Το έργο ανάπλασης φιλοδοξεί να αποκτήσει πιλοτικό χαρακτήρα για την αναζωογόνηση μιας ευρύτερης περιοχής γύρω από την Πλατεία, η οποία θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην προβολή του πολυδιάστατου χαρακτήρα της πόλης. 
 
Έως την καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού στις 16 Απριλίου 2013, υποβλήθηκαν στο Δήμο Θεσσαλονίκης 131 προτάσεις, αριθμός ρεκόρ για συμμετοχή σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
 
Η Κριτική Επιτροπή, με πρόεδρο τον κ. Φατούρο Δημήτριο, ομότιμο καθηγητής Α.Π.Θ και μέλη της τον κ. Παπαμίχο Νικόλαο, αναπληρωτή καθηγητή Α.Π.Θ., κ. Κανταρτζή Μιχάλη, κ. Δεσποτίδη Κωνσταντίνο και κ. Κλειδωνά Αλέξανδρο, ελεύθεροι επαγγελματίες, πρότεινε την απονομή τριών βραβείων και τριών εξαγορών, και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού κατακυρώθηκε με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. 
 
Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε αποκλειστικά με δαπάνες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το συνολικό χρηματικό ποσό των βραβείων και εξαγορών ανέρχεται σε 37.025 ευρώ. Παράλληλα με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναζητά τους οικονομικούς πόρους για την υλοποίηση του έργου.

 Η ομάδα που έλαβε το 1o Βραβείο αποτελείται από τους:
 
Αρχιτεκτονική Μελέτη:
     – Θεμιστοκλής Χατζηγιαννόπουλος
     – Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης
 
Φυτοτεχνική Μελέτη:
     – Παναγιώτα Κούλαλη
 
Μελέτη Η/Μ:
     – Δημήτριος Μακρής
 
Σύμβουλοι:
     – Κάστρο Εδουάρδο
     – Παναγιώτης Τζώνος
     – Ιωάννης Μέγας
       Αρχιτέκτονες
Μηχανικοί

Συνεργάτης:
     –
Ανδρέας Πετρόπουλος, Αρχιτέκτων Μηχανικός