Κτηματικές Ιστορίες

tessera762 προβολές

Η Έκθεση συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, το ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ-Εθνική Χαρτοθήκη και την Κτηματική Υπηρεσία Ν. Θεσ/νίκης.

Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με τις δραστηριότητές της αποτελεί μέρος της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ασχολήθηκε με την καταγραφή και προστασία των ακινήτων που ανήκαν ή έπρεπε να ανήκουν στο Δημόσιο.

Πρώτο μεγάλο έργο της ήταν ο εντοπισμός των οθωμανικών περιουσιών μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Οι φάκελοι της Υπηρεσίας περιέχουν χάρτες, έγγραφα, εντολές, περιγραφές, πρωτόκολλα, σχέδια, αναφορές, επιστολές πολιτών, παρακλήσεις και ονόματα.

Ξεφυλλίζοντας τα χάρτινα αυτά ντοκουμέντα, στην πραγματικότητα ξεφυλλίζουμε μικρές ανθρώπινες ιστορίες.

Ανάμεσά τους, ιστορίες προσφύγων που γέμισαν τη Θεσσαλονίκη με τα όνειρά τους μετά το 1922 και ιστορίες καταπατητών που προσπαθούσαν να χωρέσουν τη ζωή τους σε ένα δωμάτιο. Ακόμη, ιστορίες των κτιρίων της πόλης αλλά και ολόκληρων περιοχών.

Με σκηνικό που άλλαζε με το πέρασμα του χρόνου και με καθοριστικό το ρόλο της Κτηματικής Υπηρεσίας, με όποιο όνομα και αν λειτουργούσε.

Αυτούς τους φακέλους της Κτηματικής Υπηρεσίας ανοίξαμε λίγο για την έκθεση αυτή και για το λεύκωμα που τη συνοδεύει.

Αφήσαμε να ξεφύγουν οι μικρές ιστορίες, οι “Κτηματικές Ιστορίες” οι εικόνες, τα όνειρα και οι αναμνήσεις που κρύβονταν μέσα.

Προσπαθήσαμε να δείξουμε τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την επιφάνεια ενός τοπογραφικού διαγράμματος, πίσω από την αυστηρότητα των τεχνικών δεδομένων.


 

Διάρκεια Έκθεσης:
18 Ιουνίου – 18 Ιουλίου 2008

Ώρες λειτουργίας:
 Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 14:00

Πληροφορίες:
τηλ 2310.296.800