Έκθεση αποτελεσμάτων αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας

906 προβολές
Η έκθεση των προσχεδίων της μελέτης για την «Ανάπλαση του Άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας του Δήμου Θεσσαλονίκης», που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σηματοδοτεί ένα από αυτά τα βήματα που αλλάζουν ουσιαστικά τη μορφή και τη λειτουργία μιας πόλης.

Και είναι βέβαια πάντα ιδιαίτερα αισιόδοξο να παρουσιάζονται νέες προσεγγίσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο. Η ανάγκη να ανασχεδιάσουμε το δημόσιο χώρο είναι επιτακτική. Να ανασχεδιάσουμε με επίκεντρο τον άνθρωπο, με την προοπτική μιας πόλης βιώσιμης και φιλικής για τον κάτοικο, για τον επισκέπτη, για τον εργαζόμενο.

Η μελέτη της ανάπλασης αφορά τον Άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, από την οδό Φιλίππου μέχρι τη λεωφόρο Νίκης, συμπεριλαμβανομένων των πλατειών Αγίας Σοφίας και Μακεδονομάχων και του περιβάλλοντα χώρου των βυζαντινών ναών της Αχειροποιήτου και της Αγίας Σοφίας και του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, του Γρηγορίου Παλαμά. Στην περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνεται επίσης το τμήμα της οδού Αγίας Σοφίας που λειτουργεί πιλοτικά ως πεζόδρομος από το 2011. 

 
Ο άξονας της Αγίας Σοφίας έχει εξέχουσα σημασία για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, που καταγράφεται στα σημαντικά μνημεία καθ’ όλο το μήκος του. Ένας άξονας που αποτελεί όμως και σημείο αναφοράς για την κυκλοφορία και τις μετακινήσεις, τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών αλλά και την εμπορική κίνηση.
 
Το αστικό τοπίο στη Θεσσαλονίκη πάσχει ποικιλοτρόπως, το έχουμε διαπιστώσει επανειλημμένα και όχι μόνο επιστημονικά, το διαπιστώνουμε στην καθημερινότητά μας. Η αναμόρφωση του άξονα της Αγίας Σοφίας λόγω της θέσης του στον αστικό ιστό αλλά και των πολλαπλών χαρακτηριστικών του, εξασφαλίζει τη διάχυση των αποτελεσμάτων και στην ευρύτερη περιοχή, μια αναμόρφωση που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα αστικής ανάπλασης.
 
Προτεραιότητά μας ήταν η ανάδειξη των μνημείων και ο μετασχηματισμός του οδικού άξονα της Αγίας Σοφίας σε άξονα περιπάτου και σύνδεσης σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ο αισθητικός, λειτουργικός και περιβαλλοντικός χαρακτήρας της προτεινόμενης λύσης, η οικονομία υλοποίησής της και η ευελιξία προσαρμογής της σε φάσεις, που θα συντονίζονται με τις σχετικές ρυθμίσεις και αλλαγές στη λειτουργία του κέντρου, απαντούν επιτυχώς, σύμφωνα με την Κριτική Επιτροπή, σε όλα τα κριτήρια και τα ζητούμενα που είχαν τεθεί στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και χαρακτηρίζουν την πρόταση που προκρίθηκε.
 
Η μελέτη που αναδείχθηκε από την Κριτική Επιτροπή οργανώνει το χώρο σε μια σειρά από αστικές πλατείες, με ήπιες επεμβάσεις που ξαναδίνουν νόημα στο δημόσιο χώρο και σε όλες τις λειτουργίες του. Οι επιδιώξεις από την υλοποίηση του έργου και τα οφέλη είναι πολλαπλά. Ο δημόσιος χώρος αναβαθμίζεται, η σχέση των βυζαντινών μνημείων με το άμεσο περιβάλλον τους αναδεικνύεται, η περιοχή αναζωογονείται οικονομικά, η κατοικία στο κέντρο της πόλης τονώνεται και ο κυκλοφοριακός φόρτος και η ηχορύπανση περιορίζονται.
 
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων αυτού του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού μετατρέπει την προσδοκία σε μια πρόταση εφικτή, σε ένα έργο με αρετές άμεσα ορατές, ένα έργο που αναβαθμίζει και αναζωογονεί την περιοχή και παρουσιάζει οφέλη που επεκτείνονται στο σύνολο του κέντρου της Θεσσαλονίκης.
 
Γιάννης Μπουτάρης
Δήμαρχος Θεσσαλονίκης




– Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ›››

– Τα βραβεία του διαγωνισμού ›››
– Οι εξαγορές του διαγωνισμού ›››