Μελέτη στατικής ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος στην οδό Ικτίνου 5

t.dalianis1593 προβολές

Η σύμβαση έχει σκοπό την αποτίμηση του φέροντος οργανισμού των κτισμάτων του σχολικού συγκροτήματος της Ικτίνου και εν συνεχεία τη μελέτη στατικής ενίσχυσης αυτών,  σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, καθώς και τη μελέτη των αρχιτεκτονικών και ηλεκτρομηχανολογικών παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτισμάτων και την προσαρμογή αυτών στις σύγχρονες προδιαγραφές για τα σχολικά κτίρια. Θα περιλαμβάνει την εκπόνηση προμελέτης και μελέτης εφαρμογής.

Το σχολικό συγκρότημα βρίσκεται στην Α΄ Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης, εντός του χαρακτηρισμένου από το ΥΠ.ΠΟ. ιστορικού τόπου της πόλης. Περικλείεται από τις οδούς Μακένζυ Κίνγκ (βόρεια πλευρά), Ικτίνου (ανατολική πλευρά), Τσιμισκή (νότια πλευρά) και Αγίας Σοφίας (δυτική πλευρά). Το οικόπεδο σύμφωνα με το διάταγμα ρυμοτομίας ΦΕΚ 184 / 30-9-1921 α΄ τεύχος είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος σχολείων.

Το κτιριακό συγκρότημα του Β΄ Γυμνασίου – γνωστό και ως σχολικό συγκρότημα Αγίας Σοφίας – θεμελιώθηκε το 1931. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών εκφράζει, μαζί με άλλα κτίρια της εποχής του, το «μοντέρνο κίνημα» στα σχολικά κτίρια και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος της εποχής. Οι «απαιτήσεις» αυτές αναφέρονται στη λειτουργικότητα του κτιρίου, στον σωστό προσανατολισμό του και στη γρήγορη κατασκευή του.

Στο κτίριο εγκαταστάθηκε και άρχισε να λειτουργεί το Β΄ Γυμνάσιο (Αρρένων Θεσσαλονίκης όπως ήταν τότε ο τίτλος του) από τον Οκτώβριο του 1933. Η ανέγερση του συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε σε παραχωρηθέν οικόπεδο Εβραϊκής ιδιοκτησίας. Μετά την εξόντωση της κοινότητας από τα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής, στον χώρο του Δημοτικού σχολείου και του Νηπιαγωγείου στεγάστηκαν ελληνικά δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία.

Η σχεδίαση του όλου έργου ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Νικόλαο Μητσάκη, έναν από τους εκπροσώπους του μοντέρνου κινήματος (art deco & Bauhaus) στην Ελλάδα, που σχεδίασαν ικανό αριθμό σχολικών κτιρίων ιδίως κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου. Τα χρόνια εκείνα ο Μητσάκης εργαζόταν ως αρχιτέκτονας στο Υπουργείο Παιδείας.

Τέλος το 2008 το σχολικό συγκρότημα «Ικτίνου» χαρακτηρίσθηκε ως μνημείο με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/_ΙΝΕΣΑΚ/41018/1117 Απόφαση Υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 263/τΑΠΠ/2008) με το σκεπτικό ότι «αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα σχολικού κτιρίου της δεκαετίας του 1930, το οποίο εκφράζει τις αρχές του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα και επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής».


Διακήρυξη
Τεύχη Δημοπράτησης
Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έντυπο Συμβάσεων