Συντήρηση και επανάχρηση κτιρίου πρώην Δημοτικών Σφαγείων

914 προβολές

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εκτιμώντας την ανάγκη αναβάθμισης του δυτικού τμήματος της πόλης πλησίον της περιοχής των βυρσοδεψιών και φιλοδοξώντας να συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση της, δρομολόγησε την δημιουργία ενός «Πολυχώρου»  με την  πλήρη αξιοποίηση όλου του οικοπέδου των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, πρότεινε επεμβάσεις στις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν την αποκατάσταση του Διατηρητέου κτιρίου και την ανέγερση ενός νέου κτιρίου στην θέση που καταλαμβάνει το νεότερο υφιστάμενο.

Οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ως στόχο τη διατήρηση του μνημείου με την  αποκάλυψη των αισθητικών και ιστορικών αξιών του και βασίζονται  στον σεβασμό προς την αρχική του υπόσταση και τα αυθεντικά του στοιχεία.

Το μνημείο μετά την αποκατάστασή του θα ενταχθεί στη σύγχρονη καθημερινή ζωή και θα λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων, εξασφαλίζοντας την αρμονική συμβίωση ανάμεσα σε ιστορικές και σύγχρονες αξίες.

Το κτίριο μέχρι  σήμερα, φιλοξενούσε κάποιες εκδηλώσεις πολιτισμού χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Μετά τις εργασίες που θα περιλαμβάνουν την στατική ενίσχυση του κτιρίου και την αποκατάστασή της αισθητική του ταυτότητα θα είναι ικανό να χρησιμοποιείται ως χώρος συνάθροισης κοινού.