Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2011

713 προβολές

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (www.mobilityweek.eu) υπάρχει από το 2002 ως μετεξέλιξη της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, θεσμό που ξεκίνησε το 2000 η τότε Επίτροπος Περιβάλλοντος Margot Wallström.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποτελεί «χρυσό συμμέτοχο» της προσπάθειας, καθώς είναι ένας από τους πέντε ελληνικούς Δήμους που εμφανίζονται στον επίσημο κατάλογο συμμετοχών και μάλιστα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που τίθενται – αντί της μίας που χρειάζεται για την εγγραφή – ως προς την αποδεδειγμένη εκτέλεση έργων απεξάρτησης από το ΙΧ και τόνωσης των εναλλακτικών τρόπων κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις που ζητά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τις πόλεις που θα συμμετάσχουν προκειμένου να συμπεριληφθούν στον επίσημο κατάλογο είναι:

          – Επίσημος εορτασμός της “εβδομάδας χωρίς αυτοκίνητο” με εκδηλώσεις στο δήμο
          – Εφαρμογή ενός τουλάχιστο μόνιμου μέτρου βιώσιμης κινητικότητας (πχ ένα νέο πεζόδρομο)
          – Το κλείσιμο ενός δρόμου της πόλης για τα αυτοκίνητα για μια ολόκληρη μέρα.

Φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης εντάσσεται στις πόλεις που υλοποίησαν και τα τρία μέτρα και γι’ αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ των «χρυσών συμμέτοχων», ενώ μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα για το βραβείο κινητικότητας, που παίρνει μία πόλη κάθε χρόνο.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης «είναι οι παραπάνω δράσεις να αποκτήσουν μόνιμο και τακτικό χαρακτήρα και να περάσουν το μήνυμα στην κοινωνία, ότι η μετακίνηση πεζών, ποδηλατών και μέσων μαζικής συγκοινωνίας αποτελούν πρώτη προτεραιότητα αλλά και εναλλακτικό και φιλικό προς το περιβάλλον, τρόπο ζωής».

Στο πρόγραμμα των δράσεων περιλαμβάνονται κυλιόμενες ημερήσιες πεζοδρομήσεις σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, με αποκορύφωμα το κλείσιμο του ιστορικού κέντρου για τα ΙΧ αυτοκίνητα στις 22 Σεπτεμβρίου.

Επίσης εκδηλώσεις, όπως χαριστικό παζάρι σχολικών βιβλίων, μικροαντικειμένων, ρούχων και παιχνιδιών, μουσικά δρώμενα και άλλες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις.