3η Διακρατική συνάντηση των Εταίρων του Έργου Medseaties στη Θεσσαλονίκη

852 προβολές
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η διήμερη διεθνής Τεχνική Συνάντηση των Εταίρων του Ευρωπαϊκού Έργου MEDSEATIES, την οποία διοργάνωσε και φιλοξένησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
 
 
Οι εργασίες της Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή εκπροσώπων από δώδεκα φορείς της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, όπως ο Δήμος της Μασσαλίας από τη Γαλλία, ο Δήμος της Γένοβας από την Ιταλία, ο Δήμος της Θεσσαλονίκης από την Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας στην Άκαμπα, το Πανεπιστήμιο Al-Manar στην Τρίπολη του Λιβάνου και λοιποί (περαιτέρω στοιχεία για τους εταίρους στο www.medseaties.eu)
 
Το έργο «MEDSEATIES - Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιας Ζώνης σε Βιώσιμες Μεσογειακές Μητροπόλεις (Inclusive Governance for Sustainable Mediterranean Coastal Metropolis)», υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “ENPI CBC MED 2007 - 2013” και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
 
Στόχος του έργου είναι η ενδυνάμωση των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, μέσω του συνολικού σχεδιασμού και της εφαρμογής συντονισμένων δράσεων και πολιτικών διαχείρισης για την ανάπτυξη των παράκτιων ζωνών των Μεσογειακών πόλεων.
 
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, τους οποίους χαιρέτισε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, κ. Θανάσης Παππάς.
 
Τις εργασίες παρακολούθησαν οι κ.κ. Δημαρέλος και Μπενσασσών, εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, αντιστοίχως για δράσεις κυκλοφορίας και δράσεις καινοτομίας & δικτύωσης με την ευρωπαϊκή ένωση, καθώς και ο συντονιστής του Τοπικού Σχήματος από πλευράς του Δήμου, κ. Χρυσόστομος Καλογήρου, και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι συμμετείχαν με σχετικές εισηγήσεις.
 
Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης παρουσιάστηκαν από όλους τους Εταίρους του έργου τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα αξιοποίησης και διαχείρισης των παράκτιων ζωνών και αποφασίστηκαν οι δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έργου.
 
Από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης, διατυπώθηκε για μια ακόμη φορά η δέσμευση για ενιαίο συντονισμένο σχεδιασμό ενός κοινού παραλιακού μετώπου (με τη συμμετοχή όλων των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων της Θεσσαλονίκης), με σκοπό την ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της παράκτιας ζώνης, την εξεύρεση των ενδεδειγμένων λύσεων και την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
 
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση των εκπροσώπων του έργου MEDSEATIES στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.