Ομάδα 5 | Μία ιστορία, ένας τόπος

deltia-typou257 προβολές
Η Φιλικής Εταιρείας, μία φαινομενικά τυπική οδός της πόλης, είναι χαραγμένη παράλληλα στο τείχος, το οποίο κατηφορίζει μέχρι το Λευκό Πύργο και ταυτόχρονα, καλύπτει ένα ακόμα τείχος προγενέστερης περιόδου.
 

Ενώ πρωταρχικός ρόλος τους ήταν ο διαχωρισμός του μέσα από το έξω, του οικείου από το άγνωστο και το εχθρικό, τώρα το ένα είναι εγκλωβισμένο ανάμεσα στο δρόμο και τα ογκώδη μέτωπα των πολυκατοικιών ενώ το άλλο είναι θαμμένο σχεδόν ολοκληρωτικά κάτω από το οδόστρωμα.

Η ανάπλαση που προτείνουμε προέκυψε από την επιθυμία να φέρουμε στο φως έστω και ένα μικρό κομμάτι του θαμμένου τείχους και την ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, το οποίο αποτυπώνεται στο χώρο κυρίως ως διαφορά ύψους. Επομένως, τοποθετήσαμε ένα ενδιάμεσο επίπεδο, υποβαθμισμένο ως προς το δρόμο, που εξομαλύνει την κατάβαση στον αρχαιολογικό χώρο.

Η πρόσβαση προς το κατώτατο επίπεδο εξασφαλίζεται άμεσα με ευθύγραμμες κλίμακες και έμμεσα με ράμπες που οδηγούν στο ενδιάμεσο και έναν ανελκυστήρα που φτάνει μέχρι κάτω. Μία επιπλέον πρόσβαση υπάρχει πίσω από το πρώτο τείχος σε γειτνίαση με το υφιστάμενο κτίριο που ενοποιεί τους ακάλυπτους χώρους εκατέρωθεν του.

Καθ’ όλη την εξέλιξη της ιδέας λάβαμε υπόψιν τις προτάσεις και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής για ένταξη του φυσικού και πολιτισμικού στοιχείου στο χώρο. Συμπεριλάβαμε χώρους πρασίνου κατά μήκος των διαδρομών μας και παρεμβάλλαμε χώρους στάσης και χαλάρωσης. Επιπλέον, δημιουργήσαμε χώρους περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων στο ενδιάμεσο επίπεδο.

Φοιτητές:
Γερογιάννη Αντωνία, Ελευθεριάδη Ζωή, Ελένη Μαστρογεωργοπούλου, Πούλιου Αναστασία Αργυρώ, Τρίκολας Γιάννης
 

Υπό την επίβλεψη του Νικολάου Καλογήρου και της Αθηνάς Χριστίνας Συράκου


« Προηγούμενη παρουσίαση
«
Αρχική σελίδα του άρθρου


X