Ομάδα 4 | Λωρίδα “Φιλικής” προσέγγισης

633 προβολές
Αντικείμενο της επέμβασης είναι ένα μέρος της της οδού Φιλικής Εταιρείας, από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Μανουσογιαννάκη.

Κεντρική ιδέα της πρότασης μας είναι η δημιουργία μιας λωρίδας όπου θα εναλλάσσονται φυσικά(φυτεύσεις) και τεχνητά στοιχεία που θα προσφέρουν αφορμές για χαλάρωση και για παιχνίδι, συνδυάζοντας κατά αυτό τον τρόπο την επιθυμία και ανάγκη των πολιτών για περισσότερο πράσινο, χώρο παιχνιδιού για παιδιά και χώρο χαλάρωσης/ξεκούρασης.

Παράλληλα, η σχεδόν νοητή επέκταση της λωρίδας σε όλο το μήκος της οδού Φιλικής Εταιρείας αποτελεί μέσον ενοποίησης των αποσπασμάτων του ανατολικού τείχους που διατρέχει εγκάρσια την πόλη, μέρους του οποίου είναι εμφανές στην περιοχή επέμβασης.

 
Σχεδιαστικά λοιπόν, μεταφράσαμε τη συνέχεια του Τείχους σε μια κατασκευή λωρίδα-“γλυπτό” που ενσωματώνει καθίσματα, διαδραστικά παιχνίδια και ένα χώρο στάσης που θα “καδράρει” τη θέα του Λευκού Πύργου και προβήκαμε στη δημιουργία 2 πλατωμάτων προς τη μεριά του Τείχους.

Ο επιπλέον αυτός χώρος που δόθηκε πιστεύουμε ότι “καλεί” τον περαστικό να σταματήσει για λίγο μπροστά στα ερείπια του εναπομείναντος Τείχους και να αναρωτηθεί για το θησαυρό που κρύβουν τα θεμέλια του κέντρου της πόλης.

 
Φυτεύσεις, χρήση φιλικών υλικών επένδυσης του δαπέδου και εξωραϊσμός των όψεων των δημοσίων κτιρίων με αναρριχώμενα φυτά βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής και την καθιστούν ξεχωριστό σημείο στο πολύβουο κέντρο της πόλης.

Φοιτητές:
Νατάσα Ιωαννίδη, Ηρώ Κουτσιούμπα, Ευφημία Μαυροματάκη, Βιβή Μπάμπου, Ελένη Μπουφέτη, Χριστίνα Πέτσιου, Σοφία Τόπη, Ρωξάνη Τσερανίδου
 
Υπό την επίβλεψη του Νικολάου Καλογήρου και της Αθηνάς Χριστίνας Συράκου

« Προηγούμενη παρουσίαση                                                                       Επόμενη παρουσίαση »
« Αρχική σελίδα του άρθρου