Ομάδα 3 | πράσινο κίτρινο κόκκινο μπλε

642 προβολές
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας στην οποία εξετάσαμε τις ανάγκες των κατοίκων τόσο της οδού Φιλικής Εταιρείας όσο και της Θεσσαλονίκης γενικότερα, θέσαμε σαν στόχο τη δημιουργία ενός χώρου περισσότερο φιλικού προς τον άνθρωπο μέσα στο σύγχρονο και ήδη διαμορφωμένο αστικό ιστό, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη την ύπαρξη του ιστορικού τείχους κατά μήκος της οδού.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανταπόκριση προς τις ανάγκες των κατοίκων για το πράσινο στοιχείο, για στάσεις χαλάρωσης, ξεκούρασης και αναψυχής μέσα στο σημερινό υπερδομημένο αστικό περιβάλλον, αλλά και για ένα χώρο λειτουργικό και προσβάσιμο προς τα άτομα με κινητικά προβλήματα, κινηθήκαμε ως εξής:

Θεωρώντας ότι η οδός Φιλικής Εταιρείας λειτουργεί σήμερα ως πέρασμα κυρίως οχημάτων από την οδό Τσιμισκή προς την οδό Μανουσογιαννάκη και όχι σαν σημείο συγκέντρωσης και περιπάτου για τους πεζούς, παρά την άμεση γειτνίασή της με το ιστορικό τείχος, δημιουργούμε μια εναλλακτική διαδρομή-γέφυρα που «εισβάλλει αιωρούμενη» στο χώρο του μνημείου.

Με τη διαδρομή να έχει δυο αφετηρίες (τη μια επί της Τσιμισκή και την άλλη στη Μανουσογιαννάκη) γίνεται δυνατή η αμφίδρομη κίνηση ενός πεζού στον ιστορικό χώρο. Η παρουσία του μνημείου αναδεικνύεται με τις χαράξεις της διαδρομής, οι οποίες «σκίζουν» τη γραμμικότητα του δρόμου και στρέφουν τον επισκέπτη προς την ανακάλυψη της εναλλακτικής πορείας.

Το πράσινο στοιχείο εισάγεται σαν μια ενιαία λωρίδα στην οδό και προκαλεί σχισμές στο γαρμπιλομπετόν που αποτελεί το κύριο υλικό δαπεδόστρωσης. Στόχος είναι η εναλλαγή μαλακών-σκληρών δαπέδων χωρίς τον ταυτόχρονο κατακερματισμό του ήδη περιορισμένου ελεύθερου χώρου.

Προς αποφυγή δημιουργίας ενός ακόμη «γκρίζου χώρου» μέσα στη Θεσσαλονίκη, όπως φαίνεται στα μάτια των κατοίκων η οδός, προβάλλουμε σαν βασικό στοιχείο της πρότασης μας το χρώμα. Πιο συγκεκριμένα, πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και μπλε επιφάνειες από plexy glass διαμορφώνουν το στηθαίο και τα παγκάκια στο τμήμα της γέφυρας πάνω από το τείχος, ενώ στο μήκος της οδού, τόσο στα παγκάκια, όσο και στους κάδους κρατούμε το κόκκινο χρώμα για να πετύχουμε καλύτερη ενσωμάτωση της ιδέας μας στη σημερινή εικόνα της πόλης με τα ήδη υπάρχοντα κόκκινα παγκάκια.

Τέλος, ο αστικός εξοπλισμός που σχεδιάσαμε περιλαμβάνει παγκάκια, κάδους απορριμμάτων, θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων και φωτιστικά, όλα χωροθετημένα σε ακολουθία με τις νέες χαράξεις.

Με όλα τα παραπάνω επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα χώρο περισσότερο ανθρώπινο και λειτουργικό, σεβόμενοι την ιστορική κληρονομιά της πόλης.


Φοιτητές:                 
Βασιλείου Άννα, Λιάκου Φωτεινή, Μαυρομουστάκη Κυριακή, Σαλούστρου Γαρυφαλιά, Στεφανίδου Μαρία-Ελισσάβετ, Τσιάλα Ευαγγελία, Τσόγκας Παναγιώτης, Φατσέα Ελευθερία, Χαρίση Αναστασία
 
Υπό την επίβλεψη του Νικολάου Καλογήρου και της Αθηνάς Χριστίνας Συράκου

« Πρηγούμενη παρουσίαση                                                                         Επόμενη παρουσίαση »
« 
Αρχική σελίδα του άρθρου