Έκθεση Προτάσεων Διαγωνισμού ”Θεσσαλονίκη x 4”

959 προβολές
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών «Θεσσαλονίκη x 4» που έληξε με επιτυχία, στις 24 Σεπτεμβρίου 2012, διοργανώθηκε από την «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» Α.Ε. (ΕΑΧΑ ΑΕ.) του ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, ως προς το στάδιο υποβολής των προτάσεων.
 
Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε νέους αρχιτέκτονες μέχρι 40 ετών και προκηρύχτηκε στις αρχές του περασμένου Ιουνίου με σκοπό την αναζήτηση δημιουργικών αρχιτεκτονικών προτάσεων που θα επηρεάσουν θετικά το μικροκλίμα της περιοχής, την ποιότητα ζωής, την εικόνα αλλά και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου, αξιοποιώντας το «σταυρό», που σχηματίζουν κατά κανόνα οι δρόμοι μεταξύ τεσσάρων τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του Δήμου Θεσσαλονίκης.
 
Με την λήξη της διαγωνιστικής περιόδου, κατατέθηκαν εμπρόθεσμα στη Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης 25 συμμετοχές.
 
Η Κριτική Επιτροπή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ξεκίνησε την αξιολόγηση των προτάσεων στις 17 Οκτωβρίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις εργασίες της και διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο, την ποικιλία των προσεγγίσεων καθώς και το ότι οι Προτάσεις και το εύρος της συμμετοχής τεκμηριώνουν τον έντονο προβληματισμό της νέας γενιάς των Ελλήνων αρχιτεκτόνων για την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης, στο σύνολό της.
 
Η διαδικασία της αξιολόγησης ολοκληρώθηκε στις 12 Νοεμβρίου με την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων από την ΕΑΧΑ Α.Ε.
 
Αντικείμενο του Διαγωνισμού αποτελούσε η ελεύθερη επιλογή τουλάχιστον 4 τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκτός του ιστορικού κέντρου της πόλης, με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον (που οφείλεται είτε σε υψηλούς συντελεστές δόμησης, είτε σε υψηλή πυκνότητα, είτε σε έλλειψη χώρων πρασίνου, κοινοχρήστων, ή κοινωφελών εγκαταστάσεων είτε σε απαξίωση παλαιού κτηριακού αποθέματος κ.λπ), συνδυάζοντάς τα με υφιστάμενα κενά ή ακαλύπτους χώρους.
 
Οι διαγωνιζόμενοι καλούνταν να προβούν σε προτάσεις αξιοποίησης των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων και του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος, με πιλοτικό, κατά το δυνατόν, χαρακτήρα, αναζητώντας, επιπλέον, καινοτόμες προτάσεις για μακροπρόθεσμη εφαρμογή.
 
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενδεικτικά, πρότεινε πέντε περιοχές, και συγκεκριμένα:
 
Α) στη Β’ Δημοτική Κοινότητα, την περιοχή της πλατείας Μαβίλη
Β) στη Β’ Δημοτική Κοινότητα, την περιοχή των εργατικών κατοικιών της «Πύλης Αξιού»,
Γ) στη Δ’ Δημοτική Κοινότητα, την περιοχή των εργατικών κατοικιών νότια της οδού Κλεάνθους,
Δ) στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα, την περιοχή του παλαιού αρχαιολογικού Μουσείου
Ε) στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα, την περιοχή κατοικίας της οδού Γρηγορίου Ε’.
 
Οι περισσότεροι από τους διαγωνιζόμενους επέλεξαν ως φυσικό αντικείμενο της μελέτης τους κάποια από τις παραπάνω περιοχές, ενώ υπήρξαν και κάποιες συμμετοχές (4) για άλλες περιοχές του αστικού ιστού της πόλης (όπως περιοχή Αμαλίας-Σαρανταπόρου, περιοχή Αγίας Τριάδος, περιοχή Μαρασλή-Ατρειδών, περιοχή Δοϊράνης-Περδίκα), συναφούς χαρακτήρα, που χρήζουν αναβάθμισης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι διακριθείσες μελέτες (5 βραβεία και 2 ξαγορές), όπως παρακάτω:
 
(5) ΙΣΟΤΙΜΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
 
04092002AG (περιοχή Κλεάνθους)
Ανδριάνα Λίμπα
Παναγιώτα Μουρατίδου
 
120ΤΚ54630 (περιοχή Μαβίλη)
Ασημίνα Χατζημανώλη
Αλεξάνδρα Μαραντίδου
Γεώργιος Πέτρος Λαζαρίδης
 
13101223ΑΒ (περιοχή Αγ. Τριάδος)
Θωμάς Δαλαμπούρας
Παναγιώτα Στεργίου
Εμμανουήλ Ταβλαδάκης
 
46379393ΚΜ (περιοχή Χαριλάου)
Μαρίνα-Ιώ Τζάννες
Αικατερίνη Φούκα
 
51161849ΡΜ (περιοχή Γρηγορίου Ε’)
Μαρία Στεφανίδη
Παναγιώτης Τσιμπιρίδης
 
(2) ΕΞΑΓΟΡΕΣ
 
12117911ΑΖ (περιοχή Αρχαιολογικού Μουσείου)
Μαρία Αβραμίδου
 
43270729LJ (περιοχή Γρηγορίου Ε’)
Σουλτάνα Κάτσιου
Αδαμαντία Γιουβανάκη
Κάρρης Βαγγέλης,
 
καθώς επίσης και οι λοιπές 17 συμμετοχές.
 
Μετά την εγκαινίαση της έκθεσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης από κοινού με την ΕΑΧΑ Α.Ε. απένειμαν πέντε ισότιμα βραβεία αξίας 5.000 € έκαστο και δύο εξαγορές αξίας 1.000€ (στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Αρχιτεκτονικής).

Διάρκεια έκθεσης: 18/1/2013 – 31/1/2013
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 20:00, Αγγελάκη 13, Ισόγειο
Πληροφορίες: τηλ 2310.296.800