Νέο Δημαρχείο

tessera2517 προβολές

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ

Το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης αποτελείται από μια σύνθεση όγκων – γραμμικών πτερύγων και γλυπτικών σχημάτων – οι οποίοι βρίσκονται σε μια διαλεκτική σχέση τόσον μεταξύ τους, όσον και με τον περιβάλλοντα χώρο (γεωμορφολογία, κτίσματα) και τον υπαίθριο χώρο του ίδιου του οικοπέδου.

Η καθαρή επιμήκης ψηλότερη πτέρυγα αποτελεί το φόντο – όριο της όλης σύνθεσης, και σε σχέση με την χαμηλότερη γραμμική πτέρυγα που διατρέχει τον κεντρικό χώρο του οικοπέδου,  ‘’αγκαλιάζουν” τον κεντρικό πολυώροφο χώρο, του φουαγιέ, ‘’καρδιά” του συγκροτήματος.

Η χαμηλότερη όλων, γενικής μορφής Γ πτέρυγα, οριοθετεί την προς την Βασ. Γεωργίου Γ’ Σώματος Στρατού γωνία του οικοπέδου και αποτελεί την προσέγγιση – όριο – μετάβαση – στον αυστηρό ιστό της πόλης. Εδώ με γλυπτική διάθεση τοποθετούνται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ισόγειο και η Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στον όροφο, με προβεβλημένες ανεξάρτητες εισόδους.

Το ‘’πολύσπαστο” σύνολο των όγκων, κυρίως στις περιοχές των γραμμικών πτερύγων, λειτουργεί σαν ‘’μηχάνημα” εξυπηρέτησης των λειτουργιών του Δημαρχείου. Παρέχει διαβαθμισμένους εργασιακούς χώρους, κυκλοφορίες, στάσεις, εξυπηρετήσεις, προβάλλοντας, διοχετεύοντας, προφυλάσσοντας, και ιεραρχώντας τους χώρους με τις λειτουργίες που σε κάθε περίπτωση περιέχονται.

Η σύνθεση των όγκων δημιουργεί και αναδεικνύει τον υπαίθριο χώρο του κτιρίου. Χώρο ρέοντα, ενοποιημένο, με σαφής όμως χωρικές επί μέρους ενότητες.

Οι βασικοί υπαίθριοι χώροι του συγκροτήματος είναι δύο. Η κεντρική ευμεγέθης ‘’πλατεία του Δημαρχείου” σε όλη την όψη της Γ’ Σεπτεμβρίου και την συμβολή με την Βασ. Γεωργίου που αποτελεί τον μνημειακό χώρο υποδοχής του συγκροτήματος και το υπαίθριο FORUM, μια διαμπερής πορεία (συνέχεια της μπροστινής πλατείας με κατεύθυνση στο πάρκο Γ’ Σώματος Στρατού) με χώρους στάσης που περιβάλλεται από τους νευραλγικούς χώρους του Δημαρχείου (εισόδους, κεντρικό φουαγιέ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).

Στην κεντρική pilotis που ενοποιεί τους δύο υπαίθριους χώρους, βρίσκονται οι βασικές είσοδοι του συγκροτήματος. Η είσοδος στο κεντρικό φουαγιέ με κατεύθυνση σε όλους τους γραφειακούς χώρους εξυπηρέτησης κοινού και η είσοδος στους χώρους του Δημάρχου, προβεβλημένη αλλά και ελεγχόμενη.

Ο κεντρικός εσωτερικός πολυώροφος κοινωνικός πυρήνας του Δημαρχείου (κεντρικό φουαγιέ) είναι ένας χώρος συλλογικών δράσεων, εξυπηρετήσεων, συναντήσεων και επαφών. Φωτίζεται με φυσικό φωτισμό ο οποίος εισχωρεί εκ των άνω και από τα πλάγια δημιουργώντας μεμονωμένες ή συνδυασμένες δέσμες, μέσω οπών, σχισμών και περσίδων. Προσδίδεται έτσι στον χώρο μια αίσθηση όλως ιδιαίτερη, η οποία , όπως είχε δηλωθεί στην πρόταση του διαγωνισμού, έχει την νοητική αφετηρία της στην εσωτερική χωρική διάταξη της «Ροτόντας».

Σ’ αυτόν το χώρο ‘’αυλίζονται” στους ορόφους, σχεδόν όλες οι διοικητικές λειτουργίες του Δημαρχείου, και έχουν αναφορά. Αποτελεί το σημείο αναφοράς και αναγνωρισιμότητας του χώρου όλων των γραφειακών ενοτήτων.

Τέλος το τεθλασμένο σχήμα του παρέχει δυναμισμό και κινητικότητα στην όλη σύνθεση στον εσωτερικό και υπαίθριο χώρο αυτής.

Έτσι το υπαίθριο FORUM περιβάλλεται εκατέρωθεν από απολύτως ενεργές, σε   καθημερινή βάση λειτουργίες πλήθους. Από την μία πλευρά (της μικρής πτέρυγας) έχουν χαρακτήρα κυρίως πολιτιστικό – πολιτικό, ενώ από την απέναντι, που αντιστοιχεί με το κεντρικό Χολ του Δημαρχείου, έχουν χαρακτήρα  κοινωνικό.

Ο διαμπερής κεντρικός αυτός υπαίθριος χώρος έχει στο σύνολο  του πιο ευέλικτο σχήμα (λόγω της τεθλασμένης – ελεύθερης διάταξης των ορίων του ) από ότι ο μνημειακός μπροστινός υπαίθριος χώρος υποδοχής. Είναι ταυτοχρόνως χώρος στάσης, αλλά και περάσματος – περιπάτου που τον ενώνει με την οδό Γ΄ Σώματος Στρατού.

Με τον τρόπο αυτό το Δημαρχείο γίνεται πέρασμα που επιτρέπει στον πολίτη να διέρχεται ελευθέρα μέσω αυτού, καθιστώντας το οικείο σημείο αναφοράς της καθημερινής ζωής του.

Το δάπεδο του εξωτερικού χώρου διαμορφώνεται με πλακοστρώσεις και εκτεταμένες επιφάνειες υψηλού  και χαμηλού πρασίνου και νερού.


X