Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο Αρχιτεκτονικής και στο κτίριο Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης

753 προβολές
Αντικείμενο του έργου είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των δύο δημοτικών κτιρίων μέσα από την αντικατάσταση των κουφωμάτων στα ίδια ανοίγματα, με παράλληλη τοποθέτηση σκιαδίων όπου απαιτείται από την ενεργειακή μελέτη, την θερμομόνωση δώματος και επιφανειών εξωτερικών τοίχων, αλλαγή φωτιστικών σωμάτων με σύγχρονους λαμπτήρες LED και τέλος την ανακαίνιση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού με σύγχρονα μέσα.
 
Τονίζεται ότι κατά την εκτέλεση των εργασιών τα δύο κτίρια θα βρίσκονται σε λειτουργία, καθώς δε μπορεί να διακοπεί η λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου που στεγάζονται σε αυτά. Για το λόγο αυτό οι εργασίες θα εκτελούνται τόσο εντός, όσο και εκτός ωραρίου λειτουργίας του κτηρίου, δηλαδή απογεύματα και Σαββατοκύριακα.
 

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
 
I. ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

 

Το υπό μελέτη κτίριο είναι έργο του αρχιτέκτονα Χριστόδουλου Διαβάτη, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στη οδό Αγγελάκη 13 και ανεγέρθηκε το 1998. Βρίσκεται στο αστικό κέντρο της πόλης και στον πυρήνα του εμπορικού-επιχειρηματικού κέντρου αυτής. Το κτίριο περιλαμβάνει υπηρεσίες του Δήμου σχετικές με την αρχιτεκτονική (Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων & Διεύθυνση Κατασκευών Αρχιτεκτονικών Έργων).


Φιλοξενεί περί τους 100 εργαζομένους και λειτουργεί πρωινές & απογευματινές κυρίως ώρες (από τις 7:00 πμ μέχρι τις 17:00 μμ.), ενώ κάποια τμήματα γραφείων λειτουργούν και βραδινές ώρες (μέχρι τις 22:00 μμ.).
 
Η χρήση γραφείων που επικρατεί στο κτίριο δημιουργεί μεγαλύτερες απαιτήσεις ενέργειας για ψύξη από ό,τι η κατοικία, κυρίως λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης θερμικών φορτίων (συσκευές, φωτισμός, ακόμα και οι χρήστες που εκπέμπουν θερμότητα). Έτσι οι επεμβάσεις που προτείνονται με την παρούσα μελέτη έλαβαν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτιρίου.
 
II. ΚΤΙΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
 
Το υπό μελέτη κτίριο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, επί του οικοδομικού τετραγώνου που περιβάλλεται από τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Αλ. Σβώλου, Φιλικής Εταιρείας και Δ. Μαργαρίτη (πεζοδρόμου), ανεγέρθηκε το 1997. Και αυτό το κτίριο βρίσκεται στο αστικό κέντρο της πόλης σε κοντινή απόσταση από το κτίριο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής και είναι έργο του ίδιου αρχιτέκτονα (Χριστόδουλου Διαβάτη). 


Στεγάζει την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και όλων των υπηρεσιών αυτής (Βιβλιοστάσια, αναγνωστήρια, αποθήκες βιβλίων, υπηρεσίες συντήρησης εντύπων, γραφεία διοίκησης κλπ). Ο αριθμός των εργαζόμενων είναι 50 και ο αριθμός των επισκεπτών που δέχεται καθημερινά ανέρχεται στους 800.

 
Η βιβλιοθήκη λειτουργεί πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες συνεχόμενα (από τις 9:00 πμ μέχρι τις 20:00 μμ και κάποιοι χώροι γραφείων από τις 7:00 πμ μέχρι τις 20:30 μμ.). Η κύρια χρήση της βιβλιοθήκης απαιτεί την εξασφάλιση άνετου φυσικού φωτισμού, χωρίς ενοχλητικό ηλιασμό κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά και επαρκούς τεχνητού φωτισμού κατά τις απογευματινές & βραδινές ώρες.