Ανάπλαση σχολικής αυλής 101ου Δημοτικού Σχολείου

968 προβολές
Το 101ο Δημοτικό Σχολείο της 52ης Σχολικής Επιτροπής βρίσκεται στο Δ’ Δημοτικό διαμέρισμα και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Βοσπόρου,Αμφιπόλεως, Αμμοχώστου και Αμφίσσης. Το εμβαδόν του οικοπέδου είναι 2.090 τ.μ. Το σχολικό κτίριο καταλαμβάνει τα 590 τ.μ. και το εκτιμώμενο κατά προσέγγιση εμβαδό του αύλειου χώρου καλύπτει τα 1500 τ.μ.

Η αυλή είναι ασφαλτοστρωμένη με άσφαλτο που παρουσιάζει ρηγματώσεις και φθορές. Υπάρχει μόνο μία μπασκέτα σε μη διαμορφωμένο γήπεδο, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για προσβασιμότητα α.με.α. ούτε ως προς την είσοδο της αυλής αλλά ούτε και προς τις αίθουσες διδασκαλίας, δεδομένου ότι το κτίριο είναι υπερυψωμένο από το έδαφος κατά 180 εκ.

 
Στον αύλειο χώρο που βρίσκεται επί της οδού Βοσπόρου υπάρχει μία διαμορφωμένη παιδική χαρά τα παιχνίδια της οποίας είναι παλιά και μη πιστοποιημένα από τον αρμόδιο φορέα.
 
Σημαντικό πρόβλημα σε ότι αφορά την συνάθροιση των μαθητών σε διάφορες εκδηλώσεις αποτελεί η έλλειψη σχετικού χώρου με αποτέλεσμα οι διάφορες εκδηλώσεις και ομιλίες να πραγματοποιούνται δύο φορές χωρίζοντας τους μαθητές σε δύο τμήματα.
 
Πρόταση διαμόρφωσης:
 
Απέναντι από την κύρια σκάλα του κτιρίου που οδηγεί στις αίθουσες διδασκαλίας, και στη θέση της υπάρχουσας κυρίας εισόδου της σχολικής αυλής, διαμορφώνουμε ένα αμφιθέατρομε σκοπό την μεγιστοποίηση του χώρου συνάθροισης των μαθητών σε περιπτώσεις εκδηλώσεων και ανάπτυξης πολιτιστικών υπαίθριων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
 
Η κύρια είσοδος του αύλειου χώρου μεταφέρεται, στην συμβολή των οδών Αμμοχώστου και Αμφιπόλεως. Στην ίδια πλευρά της αυλής διαμορφώνεται και η βοηθητική είσοδος. Και οι δύο είσοδοι διαμορφώνονται με οπισθοχώρηση της περίφραξης προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος εκτόνωσης των μαθητών κατά την έξοδό τους από τη σχολική αυλή.
 
Ταυτόχρονα διαμορφώνονται και οι ράμπες των πεζοδρομίων καθώς και οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων της οδού Αμμοχώστου όπου βρίσκεται η κύρια αλλά και η βοηθητική είσοδος του αύλειου χώρου.
 
Για λόγους προσβασιμότητας βελτιώνουμε την κλίση της υπάρχουσας ράμπας καθόδου προς το υπόγειο χώρο του κτιρίου και τοποθετούμε ανελκυστήρα σκάλας – πλατφόρμα στις εξωτερικές σκάλες του κτιρίου.
 
Σε ότι αφορά την αθλητική υποδομή για την άθληση των μαθητών, διαμορφώνουμε ένα μικρό γήπεδο μπάσκετ με δάπεδο ασφαλείας και αντικαθιστούμε τα όργανα της παιδικής χαράςμε ένα πιστοποιημένο πολυπαίχνιδο για παιδιά ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών.
 
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε στη νέα διαμόρφωση είναι χρωματιστοί κυβόλιθοι στο δάπεδο, τουβλάκια σε επενδύσεις επιλεγμένων επιφανειών και ελαστικό αθλητικό δάπεδο στο γήπεδο μπάσκετ. Στον υπόλοιπο αύλειο χώρο του σχολείου προτείνουμε διαμόρφωση νησίδων πρασίνου, τη φύτευση νέων θάμνων και την δημιουργία εκπαιδευτικού κήπου. Επίσης γίνεται βελτίωση της εγκατάστασης ηλεκτροφωτισμού.