Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “ITERREG III B, CADSES” CARBON PRO

tessera527 προβολές

Μέτρο 4.1: Προώθηση περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης φυσικών πόρων
Συνολικός Προϋπολογισμός:………………….1.771.641,05 €
Προϋπολογισμός Δήμου Θεσσαλονίκης:……109.582,80 €
Διάρκεια Προγράμματος:………………………………03/2006 με 12/2007

Περιγραφή προγράμματος:

Το πρόγραμμα Carbon Pro έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου στην περιοχή CADSES (Περιοχή Κεντρικής Ευρώπης, Αδριατικής, Παραδουνάβιας και Νοτιοανατολική Ευρώπης), που θα αποτελείται από αρμόδιες αρχές για τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των εταίρων, για τις καλύτερες πρακτικές διαχείρισης των γεωργικών και δασικών συστημάτων, στη βάση των πολιτικών του Πρωτοκόλλου του Κιότο που υπογράφηκε το 1997 στα πλαίσια ευρύτερης σύμβασης του ΟΗΕ σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα και σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίστηκε ο σημαντικός ρόλος των φυσικών πηγών ενέργειας στις κλιματολογικές αλλαγές. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ο καθοριστικός ρόλος της ύπαρξης δασικών εκτάσεων και γενικότερα αγροτικών οικοσυστημάτων, στον βιοχημικό κύκλο του άνθρακα και πόσο επηρεάζονται οι διαδικασίες παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα και γενικότερα η κατακράτηση του στοιχείου του άνθρακα στο περιβάλλον, από όλους τους παραπάνω παράγοντες.

Οι κεντρικοί στόχοι:

  • Ανάπτυξη τεχνικών μεθόδων διαχείρισης του άνθρακα μέσω μετρήσεων στην περιοχή CADSES – Διαχείριση φυσικών πηγών
  • Έκθεση συγκριτικών μετρήσεων και αποτίμηση του ρόλου των δασών
  • Προώθηση της καλύτερης εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο – Πρακτικές οδηγίες για την εφαρμογή του
  • Ανταλλαγή των εμπειριών από σχετικές εφαρμογές
  • Θεσμική έκθεση αξιολόγησης και συσχέτιση με τεχνικοοικονομικές επιπτώσεις
  • Επέκταση των σχετικών δικτύων στην περιοχή CADSES


Εταιρικό Σχήμα:

Επικεφαλής Εταίρος: Περιφέρεια της Friuli Venezia Giulia (Ιταλία)

Απλοί Εταίροι: Περιφέρεια της Veneto (Ιταλία), Πανεπιστήμιο του Udine (Ιταλία), Μετερεωλογική Υπηρεσία της Ουγγαρίας, Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Δασική Υπηρεσία της Σλοβενίας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Περιβάλλοντος της Αυστρίας, Δήμος Θεσσαλονίκης (Ελλάδα) και Δασική Υπηρεσία της Κροατίας

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:
1.
 Συμμετείχε στα Διακρατικά Τεχνικά & Οικονομικά Συμβούλια και οργάνωσε το 6ο Διακρατικό Τεχνικό Συμβούλιο (ΤΤΒ6), στις 18 & 19 Ιουνίου 2007 στο ξενοδοχείο “Holiday Inn – Thessaloniki”.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης  συμβάλλει και υποστηρίζει τον καθορισμό ενός ολοκληρωμένου διασυνοριακού Προγράμματος Στρατηγικής και Δράσης για τη δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αγροδασοκομίας σύμφωνα με τα πρότυπα και τις μεθόδους που παρέχονται από το πρόγραμμα και τις ενδείξεις του πρωτοκόλλου του Κιότο.

2. Οργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Το πρωτόκολλο του Κιότο στη συμβολή των δασών του αστικού πρασίνου και των γεωργικών καλλιεργειών στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» στη Θεσσαλονίκη στις 5 Οκτωβρίου 2007 στο κτίριο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να δημοσιοποιηθούν χρήσιμες πληροφορίες  για την εξισορρόπηση του άνθρακα, τον σχεδιασμό και τα εργαλεία διαχείρισης νέων πόρων σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κιότο,  με τη συμμετοχή  των κάτωθι:

  • Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης
  • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
  • Διεύθυνση Δασών Νομού Χαλκιδικής
  • Διεύθυνση Δασών, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
  • Ελληνική  Δασολογική Εταιρία
  • Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών,
  • Αντιδημαρχία Πρασίνου, Δήμος Θεσσαλονίκης
  • Αντιδημαρχία Αρχιτεκτονικού  & Τοπογραφίας – Δ/νση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων, Δήμος Θεσσαλονίκης.
  • Τεχνικοί Σύμβουλοι: Group “Y” Cοnsulting ΕΠΕ  & Exallon Technologies Ltd

Την Ημερίδα – Στρογγυλή Τράπεζα παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Νομαρχίας, ΕΒΕΘ, Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας Θράκης, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΟΡΘΕ, ΕΘΙΑΓΕ και δημοσιογράφοι από TV 100, Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, από την εφημερίδα Μακεδονία, εφημερίδα των Πολιτών, από το κανάλι Europe One, και δημοτικοί σύμβουλοι. Συνολικά το ακροατήριο ξεπέρασε τα 60 άτομα.

Στιγμιότυπα από τη Στρογγυλή Τράπεζα προβλήθηκαν την ίδια μέρα από δυο τηλεοπτικά κανάλια στα απογευματινά και βραδινά δελτία ειδήσεων ενώ εφτά ημερήσιες εφημερίδες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της Στρογγυλής Τράπεζας. Όλες οι εισηγήσεις των ομιλητών δημοσιεύθηκαν μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος του CARBON PRO.

3. Συμμετείχε  στο διεθνές συνέδριο με θέμα: «ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΓΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ – Διερεύνηση νέων εργαλείων διαχείρισης για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα σε αγροτική γη και δάση» στη Ljubljana, Σλοβενία στις 19 Οκτωβρίου 2007.

Στα πλαίσια του συνεδρίου υπεγράφη το  Μνημόνιο Συνεργασίας για τοπικές στρατηγικές  διαχείρισης για τη δέσμευση του άνθρακα από όλους τους εταίρους του προγράμματος.

4. Τυπώθηκε και διανέμεται το σχετικό έντυπο «Εξισορρόπηση του Άνθρακα: Σχεδιασμός και Εργαλεία Διαχείρισης Νέων Πόρων, Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο»  (διατέθηκε και από το περίπτερο του Δήμου μας στην 6η Διεθνής Έκθεση POLIS 2007).

5. Ολοκλήρωσε σε συνεργασία με τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας την  παραγωγή τηλεοπτικού υλικού (σποτ), διάρκειας 50 δευτερολέπτων με ηλεκτρονικά μέσα με σκοπό τη διάχυση της πληροφορίας  του Διακρατικού Έργου CARBON PRO στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG III B/ CADSES 2000-2006 προκειμένου να δημοσιοποιηθούν χρήσιμες πληροφορίες για την εξισορρόπηση του άνθρακα, τον σχεδιασμό και τα εργαλεία διαχείρισης νέων πόρων σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κιότο.

6. Πραγματοποιήθηκε συμβολική δενδροφύτευση στην διαχωριστική νησίδα της οδού Κατσιμίδη με κυπαρίσσια (Cupressus sempervirens), τα οποία έχουν σχετικά καλή συμπεριφορά στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Συμβολικά η διαχωριστική νησίδα αποτελεί τη σύνδεση του Περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης με την πόλη.