Στόχοι του Διαγωνισμού

tessera549 προβολές

Η προτεινόμενη λύση διαμόρφωσης-διευθέτησης της πλατείας Διοικητηρίου της Θεσσαλονίκης σε τρία επίπεδα (αρχαιότητες – χώρος στάθμευσης – πλατεία) εξυπηρετεί τρεις σημαντικούς στόχους:
  • Προστατεύει και αναδεικνύει τα σημαντικά για την ιστορία της πόλης αρχαιολογικά ευρήματα της πλατείας Διοικητηρίου, εξασφαλίζοντας παράλληλα την επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου. Δημιουργείται έτσι, διακόσια μόλις μέτρα ΒΔ της Ρωμαϊκής Αγοράς και σε μικρή απόσταση δυτικά της βασιλικής του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, ένας ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός πνεύμονας με αυθεντικά διαχρονικά στοιχεία του ιστρικού αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης.
     
  • Μετριάζει το οξύτατο πρόβλημα στάθμευσης μιας ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένης και φορτισμένης κυκλοφοριακά περιοχής του ιστορικού κέντρου της πόλης.
     
  • Επιστρέφει στους Θεσσαλονικείς ένα χώρο αναψυχής στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης. Η έντονη παρουσία της κατοικίας στην περιοχή, ταυτόχρονα με την ζωντάνια που προσδίδουν το εμπόριο στα ισόγεια των πολυκατοικιών, η διοικητική λειτουργία και η παρουσία ξένων επισκεπτών που καταλύουν στα ξενοδοχεία στις παρειές της πλατείας, αυξάνουν τις απαιτήσεις για ελεύθερο δημόσιο χώρο που, λόγω των αρχαιολογικών δεδομένων, έχει εδώ και χρόνια μειωθεί σημαντικά.