Ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους

t.dalianis1013 προβολές

Ο Διαγωνισμός αφορά σε έργο που περιλαμβάνει “διαμόρφωση ανάπλασης ελεύθερου κοινοχρήστου Χώρου” και πιο συγκεκριμένα “υπερτοπικής και ιστορικής σημασίας πλατείας” που συγχρόνως αποτελεί και “περιβάλλοντα χώρο διατηρητέων μνημείων”, συνεπώς σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. οικ26804/18-06-2011 απόφασης π. ΥΠΕΚΑ (νυν ΥΠΕΝ) (ΦΕΚ 1427/Β’/16-6-2011) θεωρείται “αξιόλογο τεχνικό έργο” και είναι υποχρεωτική η προκήρυξη διενέργειας αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Ζητούμενο του Διαγωνισμού είναι η ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου του άξονα της Αριστοτέλους, συμπεριλαμβανομένης της ομώνυμης πλατείας, των πεζοδρομημένων τμημάτων της οδού και της ορθογωνικής διαπλάτυνσης του άξονα στη συμβολή με την οδό Εγνατία, η ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου, η αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου με τις αρχές του σύγχρονου αστικού σχεδιασμού και σεβασμό στην ιστορικότητά του, η άρση της περιθωριοποίησης – όπου διαπιστώνεται -, η ελκυστικότητα του χώρου και η τόνωση της επισκεψιμότητας.

Επιδιώκεται η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, προκειμένου να προκύψει συνολικό αποτέλεσμα υψηλής ποιοτικής στάθμης για την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους, που θα εξασφαλίζει τους κάτωθι στόχους:

  • Ανάδειξη της ταυτότητας του χώρου ως ισχυρού τοπόσημου της πόλης
  • Πρωτοτυπία και πρωτοποριακό σχεδιασμό
  • Ανοιχτός και προσβάσιμος δημόσιος χώρος από όλους
  • Πολυ-λειτουργικός δημόσιος χώρος
  • Αρμονική ένταξη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής
  • Βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα και βιοκλιματικός σχεδιασμός
  • Ρεαλισμός ως προς τα ζητήματα υλοποίησης, κόστους και συντήρησης του έργου

Η περιοχή μελέτης εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο έως την οδό Εγνατία. Πιο συγκεκριμένα, η υπό μελέτη περιοχή εκτείνεται σε μήκος από το κράσπεδο της παλιάς παραλίας, μέχρι το κράσπεδο της οδού Εγνατίας και κατά πλάτος από την εσωτερική παρειά των στοών εκατέρωθεν του άξονα. Αντίστοιχα, στις διασταυρώσεις με τους εγκάρσιους οδικούς άξονες (οδός Μητροπόλεως, οδός Τσιμισκή, οδός Βασ. Ηρακλείου, οδός Ερμού) η περιοχή ορίζεται από την επέκταση της γραμμής των εσωτερικών παρειών των στοών.

Στην περιοχή μελέτης συμπεριλαμβάνονται επίσης τα πεζοδρόμια επί της Λεωφόρου Νίκης εκατέρωθεν του άξονα μέχρι τις οδούς Πλουτάρχου και Δημοσθένους αντίστοιχα, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής εικόνας του άξονα από το μέτωπο της θάλασσας, με τις όψεις των κτιρίων που βρίσκονται στην απόληξη του άξονα προς την παλιά παραλία να ακολουθούν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της ομώνυμης πλατείας και να την ολοκληρώνουν.

Συνολικά η περιοχή μελέτης ανέρχεται σε έκταση της τάξης των 32.500 τ.μ.